UNDERVISNING I ROSKILDE DOMKIRKE

Her på siden finder du en oversigt over undervisningsforløb i Roskilde Domkirke.

Evt.: +45 51 70 70 71  / mandag-fredag 9.00-15.00
booking@romu.dk
Bestil gerne i god tid, og hav de informationer klar, der findes i formularerne herunder.
INFORMATION OM AFTALE VEDR. GRATIS UNDERVISNING

I henhold til aftale mellem Roskilde Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder, Roskilde Museum, Domkirkemuseet (Roskilde Domkirke), Lützhøfts Købmandsgård og Sankt Laurentius Kirkeruin.
På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15.
På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.

I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41.  

I henhold til aftale mellem Frederikssund Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.  

INFORMATION OM AFTALE VEDR. UNDERVISNING FOR HJEMMESKOLER

Vi ønsker at tilgodese hjemmeskolede børn, så de også får muligheden for at deltage i forløb på et af ROMUs besøgssteder. Derfor tilrettelægges der 3 gange årligt skoleforløb målrettet hjemmeskolede børn og deres forælder/hjemmeunderviser.

Der kræves bevis for hjemmeskoleordning. Der opkræves en deltagerbetaling på 70 kr. pr. deltager, både elev og forælder/ hjemmeunderviser. Der kan ved særlige skoleforløb tillægges en materialepris.

Forløbet bookes gennem booking-afdelingen booking@romu.dk

Ønsker hjemmeskoler at booke skoleforløb eller omvisninger uden for disse 3 årlige forløb, kontakt da ROMUs bookingafdeling for muligheder og priser. Nye forløb tilføjes løbende.

I skoleåret 2023/2024 tilbydes:

12.12.23 kl. 13-14.15  Roskilde Museum: Jul i en krisetid. Læs mere her på siden

17.1.24 kl. 13-15 RAGNAROCK: Mig og Mit Idol – Hack It! Læs mere på www.museumragnarock.dk/undervisning

UNDERVISNINGSFORLØB I ROSKILDE DOMKIRKE

MARGRETE 1. - LIV OG TRO I MIDDELALDEREN

Trin: 4. – 5. klasse. Fag: Historie og Kristendom. 

Undervisningsforløbet tager eleverne med på en rejse tilbage til Roskilde i middelalderen. De oplever datidens magtelite og får et personligt og sanseligt kendskab til tidens tro og kirkevæsen. Forløbet består af dialog- og “hands-on” baseret introduktion til middelalderen samt et postløb, hvor eleverne arbejder i mindre grupper om at løse en række forskelligartede opgaver. Formålet med undervisningsforløbet er at give eleverne et indblik i Danmarks middelalder og øge deres kendskab til især Margrete 1. og Roskilde Domkirke.

Praktisk:
Varighed: 1½ time.
Forløbet kan bookes mandage, tirsdage kl. 10.15-14, onsdage kl. 10.15-11.45 og kl. 12.30-14 og torsdage kl. 10.15-14.
Pris: 975 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.

Bemærk venligst:
Museet kan være nødsaget til at aflyse eller flytte undervisningen på grund af kirkelige handlinger.

VORES VERDENSARV

Trin: 6. – 10. klasse. Fag:  Kulturelle udtryksformer og værdier, Børnehaveklassen, Dansk og Historie

Verdensarv er historier og steder, der har været med til at forme det samfund, vi er en del af i dag. UNESCO har udpeget næsten 1000 forskellige steder i verden, som er vigtige i fortællingen om vores verdensarv. Men hvorfor er netop Roskilde Domkirke blevet udnævnt som verdensarv? Hvorfor skal vi passe særligt godt på den?

I omvisningen vil eleverne høre om blandt andet Roskilde Domkirkes mere end 1000-årige historie. I de kongelige kapeller, kirkerummet og domkirkemuseet præsenteres eleverne for de konkrete genstande, elementer og steder, som danner grundlaget for, at netop domkirken er blevet udnævnt som verdensarv.

Som forberedelse til forløbet anbefales det at benytte kapitlerne “Intro” og ”Fortællingen om dig” før undervisningsforløbet og kapitlerne “Fortællingen om Danmark” og “Fortællingen om Verden” efter undervisningsforløbet.

Du finder kapitlerne i undervisningsmateriale her under.

Praktisk:
Varighed: 1½ time. Forløbet kan bookes mandage og tirsdage kl. 10-14, onsdage kl. 10-11.30 og kl. 12.30-14 og torsdage kl. 10-14.
Pris: 975 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.

Bemærk venligst:
Museet kan være nødsaget til at aflyse eller flytte undervisningen på grund af kirkelige handlinger.

ROSKILDE DOMKIRKE I 1000 ÅR

Trin: 0. – 7. Klasse Fag: Historie og kristendom. 

Eleverne besøger Roskilde Domkirke og Domkirkemuseet og hører om domkirkens spændende historie, bl.a. som kongelig gravkirke. Vægten lægges på de katolske og protestantiske ritualer, kirkerummet og de ændringer, der kom i forbindelse med trosskiftet.

Praktisk:
Varighed: 1 time. Forløbet kan bookes mandage og tirsdage kl. 10-14, onsdage kl. 10-11.30 og kl. 12.30-14 og torsdage kl. 10-14.
Mødested: Roskilde Domkirke ved våbenhuset.
Pris: 725 kr. Gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune jf. aftale om gratis undervisning.

Bemærk venligst:
Museet kan være nødsaget til at aflyse eller flytte undervisningen på grund af kirkelige handlinger.

Kontakt booking

+45 51 70 70 71
mandag-fredag 09.00 – 15.00

En del af ROMU
Undervisning i Roskilde Domkirke tilrettelægges og formidles af  ROMUs skoletjeneste. Skoletjenesten varetager også undervisning på flere museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. På disse besøgssteder er der også mulighed for at booke spændende og lærerige undervisningsforløb. Læs om disse her:

ROMUs skoletjeneste

X
post-8565

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – Roskilde Museum hylder brandvæsnet og mindes byens brande

13.06.2024

I spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ bliver branden i Roskilde Domkirke i 1968 mindet med et rigt fotomateriale, avisartikler og dokumentaroptagelser. Foto: Roskilde Domkirkes Arkiv

Med spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ og byvandringer fejrer Roskilde Museum det lokale brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Kom tæt på byens brande og brandfolkenes indsatser. Mærk museumsbygningens fortid som brandstation.

Brand er ofte forbundet med svidende røg, tab og tristesse. Men når spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner på Roskilde Museum den 18. juni, er anledningen heldigvis mere festlig:

”Udstillingen er en del af fejringen af Roskilde Brandvæsen, der fylder 150 år i 2024. Gennem fotos, dokumentarfilmklip, nyt og gammelt brandmateriel sætter vi spot på Roskilde Brandvæsens vigtige rolle i byens historie,” siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Derudover kan besøgende glæde sig til byvandringer om Roskildes brande og de mindste kan tage brandhjelmen på og selv slukke brand i museets børneområde. Åbningsdagen for udstillingen markeres med foredrag om branden i Roskilde Domkirke i 1968.

Det vakte opsigt, og folk stimlede sammen på Stændertorvet, da Roskilde Domkirke brændte i 1968. Nu mindes branden og brandfolkenes indsats i spotudstillingen ‘Roskilde brænder’ på Roskilde Museum. Foto: Roskilde Arkiverne

Fra brandstation til museumsbygning

Spotudstillingen sætter et særligt fokus på bygningen i Sankt Ols Stræde, der i dag rummer Roskilde Museum. Her lå nemlig Roskilde Brandstation fra 1909 og frem til 1984.

”Mange husker stationens centrale placering i byen; den fortælling er oplagt at gøre til en del af besøget på Roskilde Museum,” uddyber Dorthe Godsk Larsen.

Fra den 23. juni og sommeren over får et helt særligt køretøj plads som en del af udstillingsoplevelsen. Da vender drejestigen ”S.1.”, som brandinspektøren anskaffede i 1937, nemlig for en tid ”hjem” til den gamle brandstation. Den vil holde i museumsgården, der engang var ramme om brandøvelser og klargøring af brandmateriel. Drejestigen er en af Danmarks ældst bevarede og vedligeholdes i dag af Roskilde Stigeholdere.

Mange voksne og ældre roskildensere husker brandstationen i Sankt Ols Stræde, som i årene 1909 – 1984 havde til huse i en af de bygninger, der i dag rummer Roskilde Museum. Foto: Gorm Grove

Brandmuseum genopstår

Da museumsbygningen husede Roskilde Brandstation, lå her et lille brandmuseum med materiale, som brandmændene selv havde samlet gennem årene – materiale, som museet nu har lånt af brandstationen, så det igen kommer frem i lyset.

”Et rigtigt godt og tæt samarbejde med og lån af materiale af Roskilde Brandvæsen, Roskilde Stigeholdere og tidligere vicebrandinspektør Ebbe Bødker danner grundlag for udstillingen. Det glæder os som museum, at de har gemt og indsamlet så meget fint materiale, så vi kan fortælle deres historie,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Fra 23. juni til og med 1. uge af september kan den originale brandbil, drejestigen ”S.1.” fra 1937, opleves i gården på Roskilde Museum som en del af spotudstillingen ”Roskilde brænder!” Det er foreningen Roskilde Stigeholdere, som vedligeholder og passer på det flotte køretøj, der kendes fra den årlige juletræstænding på Stændertorvet. Foto: Gorm Grove

Borgervæbningen holdt udkig efter brande

Udstillingen giver også et indblik i tiden før vedtægten i 1874, der banede vejen for brandvæsnet: I 1700-tallet var det borgervæbningen, der slukkede brandene i byen.

”Borgervæbningen havde mange opgaver, der omhandlede byens beredskab, herunder at slukke brande og holde udkig efter ildspåsættelse. Den var en stor del af gadebilledet: Når dens medlemmer spillede det nye år ind på deres trommer, gik de parade i deres flotte uniformer,” fortæller Julie Borg Jensen, der er udstillingsassistent på ’Roskilde Brænder!’

Hun opfordrer museumsgæsterne til også at besøge tårnet i Sankt Laurentius på Stændertorvet og se den store klokke, der blev brugt som brandalarm fra middelalderen og frem til 1933.

Det lille brandmuseum lavet af brandmændene i anledningen af brandvæsnets 100 års jubilæum i 1974 i den gamle brandstation genopstår i ny form i udstillingen Roskilde brænder! Foto: Gorm Grove

Domkirkebranden er aktuel

I spotudstillingen kan gæsterne komme tæt på branden i Roskilde Domkirke i 1968.

”I lyset af den nylige brand i Børsen i København står domkirkebranden særligt stærkt i folks bevidsthed. Mange lokale drager parallel mellem de to brande. Spotudstillingen åbner med et foredrag om domkirkebranden, og i udstillingen mindes vi den med et rigt fotomateriale og sjældne dokumentarfilmoptagelser,” røber Dorthe Godsk Larsen.

Spotudstillingen ’Roskilde brænder!’ åbner tirsdag den 18. juni på Roskilde Museum.

Med brandstationen på Sankt Ols Stræde fik brandfolkene helt nyt udstyr. Her ses deres første brandbil, Trianglen, som de indkøbte for 100 år siden, i 1924. Foto: Roskilde Brandvæsen.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Åbent i dag
d.5-10-2024
11.00-16.00